Spring til indhold

Om Bulgarien

Nedenfor kan du kort læse om Bulgariens historie, og i menuen til venstre kan du finde mere information om Bulgariens politik, kultur, samfund mm.

Om Bulgarien
Den første bulgarske trikolore blev skabt i 1862. Ifølge forfatningen fra 1879 består flaget af en hvid stribe, der står for renhed, sandhed og fred, en grøn stribe, som symboliserer tro og frihed samt en rød stribe, som repræsenterer arbejde og kamp.
Kilde: Den Store Danske Encyklopædi

Det første Bulgarske Rige blev dannet af Khan Asparuh i 681 med Pliska som hovedstad. De kommende århundreder var succesfulde for det nye rige, og Bulgarien nåede sit storrige under zar Simeon (893-927).

Brødrene Cyril og Methodius etablerede det slaviske alfabet, samt indførelse af kristendommen (østlige ortodoks) som statsreligion i 864. Dette bidrog til udviklingen af den bulgarske nationalitet og medførte en blomstring af den bulgarske litteratur og kultur.

Det andet Bulgarske Rige blev dannet i 1185 efter afslutningen på det Byzantiske styre og undertrykkelse. Landet faldt igen i 1396 efter en lang og hård modstand, og var under tyrkisk besættelse frem til 1878, hvor zar Ferdinand erklærede landet fuldstændig uafhængigt af Tyrkiet. Vasil Levski anses som en national helt og frihedskæmper i Bulgarien på grund af hans revolutionære indflydelse under den tyrkiske besættelse.

Under 2. verdenskrig kæmpede Bulgarien med tyskerne og besatte Makedonien og Thrakien, som de senere måtte afgive ved fredsaftalen. Følgerne af 2. verdenskrig blev et regime med slavisk lydighed til Sovjetunionen.

I 1946 blev monarkiet afskaffet og Bulgarien blev en kommunistisk folkerepublik. I 1989 gennemførte landet en enestående fredelig overgang fra et autokratisk kommunistisk styre til et demokratisk system. I 2004 blev Bulgarien medlem af NATO og i 2007 af EU.

En af de kendte bulgarske forfattere er Ivan Vazov, som i en tid var udenrigsminister. En anden stor bulgarsk karakter er fodboldspilleren Hristo Stoitjkov, der blandt andet i en årrække har spillet for FC Barcelona.