Spring til indhold

Coronavirus/COVID-19

Her kan du finde information om konsekvenserne af coronavirus/COVID-19 for danske rejsende og fastboende i Bulgarien.

Senest opdateret 25-01-2021 10:52
Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Rejsevejledning

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til hele Bulgarien for at minimere risikoen for smittespredning med nye COVID-19 varianter. Vi fraråder dermed også erhvervsrejser, men med visse undtagelser.


Læs rejsevejledningen for Bulgarien.

 

Information om konkrete restriktioner i Bulgarien opdateres ikke i rejsevejledningen. Ambassaden opdaterer i stedet informationen nedenfor.

 

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om coronavirus/COVID-19 fra danske rejsende og fastboende i udlandet.

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Bulgarien, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Rejseråd til erhvervsrejser

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til hele Bulgarien. Vi fraråder dermed også erhvervsrejser, men med visse undtagelser.

Hvis du kommer hjem til Danmark fra en rejse, opfordres du til at tage en kviktest umiddelbart ved ankomst til Danmark. Der er gratis kviktestfaciliteter stillet til rådighed ved indrejse. Børn under 12 år er undtaget denne opfordring.

Samtidigt opfordres alle indrejsende kraftigt til at selvisolere sig i 10 dage, som kan afbrydes af at negativt svar på en PCR-test, som er foretaget tidligst på fjerdedagen efter indrejse. 

Rejsende skal følge myndighedernes anbefalinger ift. smitteforebyggende adfærd. Dvs. at bruge mundbind i offentlig transport samt følge anbefalinger om afstand samt hygiejne mv.

Læs vores rejseråd til erhvervsrejser

Læs også regeringens retningslinjer for erhvervsrejser.

Læs om rejserestriktioner og lokale restriktioner nedenfor.

Indrejserestriktioner for erhvervsrejsende

Der er ingen indrejserestriktioner for rejsende fra EU-lande herunder Danmark, og du kan som erhvervsrejsende frit indrejse i Bulgarien.

Der er særlige krav for indrejse fra UK. Alle rejsende fra UK skal ved ankomst i Bulgarien fremvise et negativt testcertifikat fra en PCR test, foretaget maksimum 72 timer inden ankomst. 

Rejserestriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Indrejserestriktioner

Bulgarien har indført indrejseforbud. Det betyder, at du i udgangspunktet kun kan rejse ind i Bulgarien, hvis du (1) er bulgarsk statsborger, (2) har opholdstilladelse i Bulgarien, (3) er EU/EØS/Schengen-statsborger, (4) har opholdstilladelse i et EU/Schengen land eller (5) er statsborger i følgende tredjelande: Australien, Canada, Georgien, Japan, New Zealand, Rwanda, Sydkorea, Thailand, Tunesien, Uruguay, De Forenede Arabiske Emirater, Ukraine, Nordmakedonien, Serbien, Albanien, Kosovo, Bosnien & Hercegovina, Montenegro, Moldova, Israel, Kuwait, Tyrkiet eller Hviderusland. Punkt 1, 2 og 4 gælder også familiemedlemmer.

Der er særlige krav for indrejse fra UK. Alle rejsende fra UK skal ved ankomst i Bulgarien fremvise et negativt testcertifikat fra en PCR test, foretaget maksimum 72 timer inden ankomst. 

Derudover kan følgende persongrupper indrejse i Bulgarien:

- Medicinsk personale og leverandører af lægemidler eller medicinsk udstyr
- Transportpersonale, der er beskæftiget med godstransport eller med passagertransport
- Flypersonale på kommercielle fly
- Besætningsmedlemmer på skibe og personer, der arbejder med vedligeholdelse af skibe
- Udenlandske officielle embedsmænd, diplomater, ansatte i internationale organisationer
- Personer, der rejser af humanitære årsager
- Personer, der udfører kommercielle, økonomiske og investeringsrelaterede aktiviteter og sæsonarbejdere
- Militær personale
- Studerende, der rejser med henblik på afslutning af skoleåret 2019/2020 og forberedelse for skoleåret 2020/2021, hvor uddannelsesaktiviteterne ikke kan finde sted på distance.

Karantæneregler

Alle rejsende, der opfylder kravene for indrejse og ankommer fra EU/EØS/Schengenlande eller fra følgende tredjelande Australien, Canada, Georgien, Japan, New Zealand, Rwanda, Sydkorea, Thailand, Tunesien, Uruguay, De Forenede Arabiske Emirater, Serbien, Tyrkiet eller Hviderusland kan rejse ind i Bulgarien uden fremvisning af en negativ PCR test for Covid-19.

Alle rejsende, der opfylder kravene for indrejse og ankommer fra andre tredjelande skal fremvise en negativ PCR test for Covid-19 lavet højst 72 timer inden ankomst til Bulgarien. Hvis de rejsende ikke kan fremvise en negativ PCR test for Covid-19, lavet højst 72 timer inden ankomsten, skal de i obligatorisk 10 dages karantæne.

Undtaget er følgende persongrupper:

- Medicinsk personale og leverandører af lægemidler eller medicinsk udstyr
- Transportpersonale, der er beskæftiget med godstransport eller med passagertransport
- Flypersonale på kommercielle fly
- Besætningsmedlemmer på skibe og personer, der arbejder med vedligeholdelse af skibe
- Udenlandske officielle embedsmænd, diplomater, ansatte i internationale organisationer
- Personer, der rejser af humanitære årsager
- Personer, der udfører kommercielle, økonomiske og investeringsrelaterede aktiviteter og sæsonarbejdere
- Militær personale

Der er særlige krav for indrejse fra UK. Alle rejsende fra UK skal ved ankomst i Bulgarien fremvise et negativt testcertifikat fra en PCR test, foretaget maksimum 72 timer inden ankomst. Bulgarske statsborgere og personer med ophold i Bulgarien vil blive underlagt 10 dages karantæne, såfremt de ikke kan fremvise et negativt testcertifikat ved ankomst.

Der pålægges en bøde på 5.000 bulgarske lev (ca. 19.000 DKK), hvis karantænen ikke overholdes.

Læs mere hos det bulgarske Sundhedsministerium (kun på bulgarsk).

Interne rejserestriktioner

Der er ikke indført interne rejserestriktioner i Bulgarien.

Transitmuligheder

Det er muligt at rejse i transit gennem Bulgarien.

Transit skal gennemføres på 24 timer.

Transit er tilladt for rejsende, der opfylder kravene for indrejse, se under Indrejserestriktioner.

Du skal have en vignette for at køre på bulgarske veje. Mere information om priser og køb af vignette kan du finde på følgende hjemmeside: https://www.bgtoll.bg/en/

Lokale restriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Udgangsforbud

Der er ikke indført udgangsforbud i Bulgarien, men befolkningen opfordres til at begrænse sociale kontakter, undgå steder med mange mennesker og sørge for en høj niveau af personlig hygiejne. Man skal holde social distance på 1,5 m fra andre.

Forsamlingsforbud

Der er ikke indført forsamlingforbud, men befolkningen opfordres til at følge en række retningslinjer (se "Nedlukning/genåbning).

Mundbind

Det er obligatorisk at bære mundbind eller tørklæde i Bulgarien, når du befinder dig i indendørs offentlige rum, handler i supermarkeder/butikker/apoteker, kører med offentlig transport eller henvender dig på et hospital.

Fra torsdag d. 22. oktober er det også obligatorisk at bære mundbind udenfor i udendørs offentlige rum, hvor der er mange mennesker, og hvor det ikke er muligt at opretholde en social distance på 1,5 m. 

Der skal holdes social distance på 1,5 m, når man befinder sig i indendørs og udendørs offentlige rum, når dette er muligt.

Hvis du ikke overholder kravet om at bære mundbind, kan du få en bøde på 300 til 1.000 bulgarske lev (ca. 1.140-3.800 DKK).

Nedlukning/genåbning

Kulturelle og underholdningsbegivenheder (sceneshows, koncerter, dans, kreativ og musikalsk kunst) er aflyst i perioden 27.11.2020 - 31.01.2021. Undtaget er teatre, museer og gallerier, der maksimum må bruge 30% af kapaciteten, sikre fysisk afstand på 1,5 m og med obligatorisk brug af mundbind.

Diskoteker, natklubber, barer og lign. skal holde lukket til d. 31. januar 2021.

Alle restauranter, cafeer, fastfood og lignende lukkes i perioden 27.11.2020 - 31.01.2021. Kun take-away er tilladt. Restauranter i hoteller får tilladelse til at åbne fra d. 22.12.2020 med brug af 50% af kapaciteten og sikring af afstand mellem bordene. Restauranter i hoteller må kun betjene hotellets gæster.

I supermarkeder og dagligvarebutikker må kun personer over 65 år handle i tidsrummet mellem kl. 08:30 og kl. 10:30. 

Indkøbscentre og storcentre lukkes i perioden 27.11.2020 - 31.01.2021. Undtaget er kun supermarkeder, apoteker, banker og betalingskontorer, der ligger i indkøbscentrene.

Seminarer, konferencer, udstillinger og andre offentlige begivenheder er aflyst i perioden 27.11.2020 - 31.01.2021.

Sportsbegivenheder både indendørs og udendørs gennemføres uden publikum.

Fitnesscentre lukkes i perioden 27.11.2020 - 31.01.2021.

Ejere og ledere af offentlige formål, kommercielle, administrative og andre forretninger, der leverer tjenester til borgerne, skal organisere det således, at der højst er 1 person pr. 3 kvm det relevante sted.

Ved markeder, både indendørs og udendørs basarer, skal der oprettes et system, der sikrer envejstrafik. Der skal være 1,5 m. afstand blandt besøgende. Mundbind er ligeledes obligatorisk for ansatte og besøgende. 

Gruppeudflugter og turistbesøg til kultursteder skal aflyses.

Arbejdsgivere skal hvor muligt organisere arbejdsprocessen således, at der højst er 50% af personalet fysisk til stede.

Private fester som bryllupper, barnedåb og lignende må afholdes med maksimum 15 deltagere.

Retningslinjer for skoler:

Folkeskoler og gymnasier er lukket til og undervisningen foregår online. Børnehaver og skoler for eleverne fra 1. til 4. klasse genåbner d. 04.01.2021.

Videregående uddannelser er tillige skiftet til online undervisning. Det samme er gældende for f.eks. uddannelsescentre, sprogkurser, fritidsaktiviteter for børn og unge og lignende.

Hvis du bliver syg

Hvis du får symptomer, der kan give mistanke om COVID-19, imens du rejser i udlandet, bør du hurtigst muligt kontakte din rejseforsikring.

Du bør derudover følge de lokale myndigheders anvisninger.

Myndighederne anbefaler, at du kontakter praktiserende læge telefonisk, hvis du oplever symptomer på Covid-19. Hvis du ikke har en praktiserende læge i Bulgarien, skal du kontakte det regionale sundhedsinspektorat i den by, hvor du befinder dig. I hastetilfælde kan du kontakte alarmcentralen på tlf. nummer 112.

- Ministry of Health of the Republic of Bulgaria

Liste over regionale sundhedsinspektorater i Bulgarien (kun på bulgarsk)
 
Hvis de lokale myndigheder beder dig om at gå i karantæne, bør du følge deres anvisninger.

Udenrigsministeriet kan ikke påvirke de restriktioner, som andre lande vælger at indføre for at forhindre videre smittespredning.

Du kan altid kontakte ambassaden eller Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7 (bbb@um.dk / +45 3392 1112), hvis du har brug for rådgivning.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om, hvordan man skal forholde sig, hvis man bliver syg i udlandet.  

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Læs mere om symptomer på COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen.

Udrejse af Bulgarien

Der er forskellige rejsemuligheder fra Bulgarien til Danmark.

Fly: Der er direkte flyforbindelse mellem Bulgarien og Denmark med flyselskabet Wizz Air. Wizz Air har 3 ugentlige afgange mellem Sofia og København og 2 ugentlige afgange mellem Sofia og Billund. Det er muligt at benytte andre flyselskaber med mellemlanding ved internationale lufthavne i Europa.

- Sofia Airport

Bus: Det er muligt at rejse med bus fra Bulgarien til flere byer i Europa.

Oversigt over buslinjer.

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort et svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark.  Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

 

 

Indrejse i Danmark

Med de nye skærpede indrejserestriktioner nægtes udlændinge med bopæl i udlandet som udgangspunkt indrejse i Danmark. Det betyder, at man skal have et anerkendelsesværdigt formål for indrejse i Danmark samt skal kunne fremvise en negativ COVID-19-test.
 
Der er endvidere indført et generelt flyveforbud mod transport af passagerer, herunder danske statsborgere, der ikke kan fremvise en negativ COVID-19-test taget inden for 24 timer før afgang. Forbuddet gælder flyvninger fra hele verden til alle danske lufthavne. Børn til og med 12 år er undtaget for testkravet, men opfordres til at blive testet. Læs mere: www.coronasmitte.dk 
 
Du kan få et overblik over testmulighederne i større transitlufthavne her.

 

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort et svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark.  Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

 

 

Mere information

Lokale myndigheders hjemmesider

- Ministry of Health of the Republic of Bulgaria 
- Myndighedernes samlede portal om Covid-19 i Bulgarien (kun på bulgarsk)
- Ministry of Interior of the Republic of Bulgaria
- Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Bulgaria

Lokale myndigheders hotlines:

- Ministry of Health hotiline til spørgsmål om Covid-19 (kun på bulgarsk): +359 2 807 87 57

Lokale nyhedsmediers hjemmesider:

- Bulgarian News Agency
- Sofia Globe

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

De danske myndigheder har samlet informationer om den danske indsats mod coronavirus/COVID-19 på en fælles myndighedsside.

Kontakt

Du kan kontakte ambassaden i Sofia  på hverdage mellem kl. 9 og 16:30 og konsulatet i Varna på hverdage mellem kl. 10 og 12.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Bulgarien eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Bestilling af Nemid nøglekort

På grund af udbruddet af coronavirus/COVID-19 kan danskere bosat i udlandet få problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler derfor, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon.

Læs mere hos Digitaliseringsstyrelsen.

Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

HENT APP'en rejseklar

I app’en Rejseklar har vi samlet alt, hvad du skal vide om sikkerhed på din rejse.
Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne her på siden.

Det er dit ansvar at overholde ind- og udrejseregler i de lande, du rejser til. Det er de lokale myndigheder i de enkelte lande, der fastlægger reglerne og afgør, om du overholder dem. Derfor anbefaler vi, at du undersøger de aktuelle, lokale regler og retningslinjer, inden du rejser.

Udenrigsministeriet i København og de danske ambassader og konsulater i udlandet vil ikke kunne oplyse mere end, hvad du kan læse her på siden. Vi tilstræber, at oplysningerne på siden er opdaterede, korrekte og dækkende. Vi kan ikke drages til ansvar for evt. problemer med ind- og udrejse, uanset oplysningerne på hjemmesiden.