Spring til indhold

Coronavirus/COVID-19

Her kan du finde information om konsekvenserne af coronavirus/COVID-19 for danske rejsende og fastboende i Bulgarien.

Senest opdateret 22-10-2020 09:33
Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Rejsevejledning

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Bulgarien.

Læs rejsevejledningen for Bulgarien.

Information om konkrete restriktioner i Bulgarien opdateres ikke i rejsevejledningen. Ambassaden opdaterer i stedet informationen nedenfor.

 

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om coronavirus/COVID-19 fra danske rejsende og fastboende i udlandet.

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Bulgarien, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Rejseråd til erhvervsrejser

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Bulgarien.

Det er bl.a. turistrejser, der anses for at være ikke-nødvendige rejser. Erhvervsrejser anses derimod ofte for at være nødvendige rejser, hvorfor erhvervsrejsende som udgangspunkt godt kan rejse i den aktuelle situation.

Det er derfor op til den enkelte virksomhed at vurdere, hvorvidt en rejse er en nødvendig rejse. Hvis virksomheden vurderer, at en konkret rejse er en nødvendig rejse, er det vigtigt, at der også foretages en konkret og individuel risikovurdering af rejsen i dialog med den enkelte medarbejder. Vi opfordrer altid virksomheden til at holde sig opdateret om lokale rejserestriktioner i forbindelse med planlægning af erhvervsrejser.

Den enkelte virksomhed bør anlægge et forsigtighedsprincip for at minimere risikoen for, at virksomhedens medarbejdere bliver smittet med ny coronavirus/COVID-19 i udlandet.

Virksomheden og den enkelte medarbejder bør derfor følge vores rejseråd til erhvervsrejser.

 

Læs også regeringens retningslinjer for erhvervsrejser.

Rejserestriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Indrejserestriktioner

Bulgarien har indført indrejseforbud. Det betyder, at du i udgangspunktet kun kan rejse ind i Bulgarien, hvis du (1) er bulgarsk statsborger, (2) har opholdstilladelse i Bulgarien, (3) er EU/EØS/Schengen/UK-statsborger, (4) har opholdstilladelse i et EU/Schengen land og UK eller (5) er statsborger i følgende tredjelande: Australien, Canada, Georgien, Japan, New Zealand, Rwanda, Sydkorea, Thailand, Tunesien, Uruguay, De Forenede Arabiske Emirater, Ukraine, Nordmakedonien, Serbien, Albanien, Kosovo, Bosnien & Hercegovina, Montenegro, Moldova, Israel, Kuwait, Tyrkiet eller Hviderusland. Punkt 1, 2 og 4 gælder også familiemedlemmer.

Derudover kan følgende persongrupper indrejse i Bulgarien:

- Medicinsk personale og leverandører af lægemidler eller medicinsk udstyr

- Transportpersonale, der er beskæftiget med godstransport eller med passagertransport

- Flypersonale på kommercielle fly

- Besætningsmedlemmer på skibe og personer, der arbejder med vedligeholdelse af skibe

- Udenlandske officielle embedsmænd, diplomater, ansatte i internationale organisationer

- Personer, der rejser af humanitære årsager

- Personer, der udfører kommercielle, økonomiske og investeringsrelaterede aktiviteter og sæsonarbejdere

- Militær personale

- Studerende, der rejser med henblik på afslutning af skoleåret 2019/2020 og forberedelse for skoleåret 2020/2021, hvor uddannelsesaktiviteterne ikke kan finde sted på distance.

Karantæneregler

Alle rejsende, der opfylder kravene for indrejse og ankommer fra EU/EØS/Schengenlande, UK eller fra følgende tredjelande Australien, Canada, Georgien, Japan, New Zealand, Rwanda, Sydkorea, Thailand, Tunesien, Uruguay, De Forenede Arabiske Emirater, Serbien, Tyrkiet eller Hviderusland kan rejse ind i Bulgarien uden fremvisning af en negativ PCR test for Covid-19.

Alle rejsende, der opfylder kravene for indrejse og ankommer fra andre tredjelande skal fremvise en negativ PCR test for Covid-19 lavet højst 72 timer inden afrejsen ved ankomst til Bulgarien. Hvis de rejsende ikke kan fremvise en negativ PCR test for Covid-19, lavet højst 72 timer inden afrejsen, skal de i obligatorisk 14 dages karantæne.

Undtaget er følgende persongrupper:

- Medicinsk personale og leverandører af lægemidler eller medicinsk udstyr

- Transportpersonale, der er beskæftiget med godstransport eller med passagertransport

- Flypersonale på kommercielle fly

- Besætningsmedlemmer på skibe og personer, der arbejder med vedligeholdelse af skibe

- Udenlandske officielle embedsmænd, diplomater, ansatte i internationale organisationer

- Personer, der rejser af humanitære årsager

- Personer, der udfører kommercielle, økonomiske og investeringsrelaterede aktiviteter og sæsonarbejdere

- Militær personale

Der pålægges en bøde på 5.000 bulgarske lev (ca. 19.000 DKK), hvis karantænen ikke overholdes.

Læs mere hos det bulgarske Sundhedsministerium (kun på bulgarsk).

Interne rejserestriktioner

Der er ikke indført interne rejserestriktioner i Bulgarien.

Transitmuligheder

Det er muligt at rejse i transit gennem Bulgarien.

Transit skal gennemføres på 24 timer.

Transit er tilladt for rejsende, der opfylder kravene for indrejse, se under Indrejserestriktioner.

Du skal have en vignette for at køre på bulgarske veje. Mere information om priser og køb af vignette kan du finde på følgende hjemmeside: https://www.bgtoll.bg/en/

Lokale restriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Udgangsforbud

Der er ikke indført udgangsforbud i Bulgarien, men befolkningen opfordres til at begrænse sociale kontakter, undgå steder med mange mennesker og sørge for en høj niveau af personlig hygiejne. Man skal holde social distance på 1,5 m fra andre.

Forsamlingsforbud

Offentlige arrangementer skal afholdes med 50% af kapaciteten af det pågældende sted (biograf, koncertsal, diskotek, bar m.m.) og med fysisk afstand på 1,5 m.

Diskoteker og natklubber må holde åbent både indendørs og udendørs med 50% af kapaciteten og fysisk afstand. Der skal være en person per 1 kv. m.

Fester som bryllupper, barnedåb og lignende kan afholdes indendørs og udendørs med fysisk afstand på 1,5 m mellem gæsterne samt regelmæssig desinfektion.

Sportsarrangementer indendørs og udendørs kan afholdes med publikum med krav om brug af 50% af kapaciteten og fysisk afstand på 1,5 m mellem tilskuerne.

Mundbind

Det er obligatorisk at bære mundbind eller tørklæde i Bulgarien, når du befinder dig i indendørs offentlige rum, handler i supermarkeder/butikker/apoteker, kører med offentlig transport eller henvender dig på et hospital.

Fra torsdag d. 22. oktober er det også obligatorisk at bære mundbind udenfor i udendørs offentlige rum, hvor der er mange mennesker, og hvor det ikke er muligt at opretholde en social distance på 1,5 m. 

Der skal holdes social distance på 1,5 m, når man befinder sig i indendørs og udendørs offentlige rum, når dette er muligt.

Hvis du ikke overholder kravet om at bære mundbind, kan du få en bøde på 300 til 1.000 bulgarske lev (ca. 1.140-3.800 DKK).

Retningslinjer for skoler

Børnehaver og folkeskoler er åbne, og elever opfordres til fysisk fremmøde. Der er både indført obligatoriske og valgfrie tiltag i forbindelse med genåbning af skoler. 

Hvis du bliver syg

Hvis du får symptomer, der kan give mistanke om COVID-19, imens du rejser i udlandet, bør du hurtigst muligt kontakte din rejseforsikring.

Du bør derudover følge de lokale myndigheders anvisninger.

Myndighederne anbefaler, at du kontakter praktiserende læge telefonisk, hvis du oplever symptomer på Covid-19. Hvis du ikke har en praktiserende læge i Bulgarien, skal du kontakte det regionale sundhedsinspektorat i den by, hvor du befinder dig. I hastetilfælde kan du kontakte alarmcentralen på tlf. nummer 112.

- Ministry of Health of the Republic of Bulgaria

Liste over regionale sundhedsinspektorater i Bulgarien (kun på bulgarsk)
 
Hvis de lokale myndigheder beder dig om at gå i karantæne, bør du følge deres anvisninger.

Udenrigsministeriet kan ikke påvirke de restriktioner, som andre lande vælger at indføre for at forhindre videre smittespredning.

Du kan altid kontakte ambassaden eller Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7 (bbb@um.dk / +45 3392 1112), hvis du har brug for rådgivning.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om, hvordan man skal forholde sig, hvis man bliver syg i udlandet.  

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Læs mere om symptomer på COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen.

Udrejse af Bulgarien

Der er forskellige rejsemuligheder fra Bulgarien til Danmark.

Fly: Der er direkte flyforbindelse mellem Bulgarien og Denmark med flyselskabet Wizz Air. Wizz Air har 3 ugentlige afgange mellem Sofia og København og 2 ugentlige afgange mellem Sofia og Billund. Det er muligt at benytte andre flyselskaber med mellemlanding ved internationale lufthavne i Europa.

- Sofia Airport

Bus: Det er muligt at rejse med bus fra Bulgarien til flere byer i Europa.

Oversigt over buslinjer.

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort et svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark.  Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

 

 

Indrejse i Danmark

Der blev indført kontrol ved alle Danmarks grænser lørdag den 14. marts 2020 kl. 12.00 som led i indsatsen for at hæmme spredningen af COVID-19.

Spørgsmål om indrejse i Danmark skal rettes til Rigspolitiet.

Du kan finde svar på spørgsmål om indrejserestriktioner i Danmark på Rigspolitiets COVID-19 hjemmeside.

Du kan også kontakte Politiets hotline vedrørende indrejse i Danmark: +45 7020 6044.

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort et svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark.  Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

 

 

Mere information

Lokale myndigheders hjemmesider

- Ministry of Health of the Republic of Bulgaria 
- Myndighedernes samlede portal om Covid-19 i Bulgarien (kun på bulgarsk)
- Ministry of Interior of the Republic of Bulgaria
- Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Bulgaria

Lokale myndigheders hotlines:

- Ministry of Health hotiline til spørgsmål om Covid-19 (kun på bulgarsk): +359 2 807 87 57

Lokale nyhedsmediers hjemmesider:

- Bulgarian News Agency
- Sofia Globe

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

De danske myndigheder har samlet informationer om den danske indsats mod coronavirus/COVID-19 på en fælles myndighedsside.

Kontakt

Du kan kontakte ambassaden i Sofia  på hverdage mellem kl. 9 og 16:30 og konsulatet i Varna på hverdage mellem kl. 10 og 12.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Bulgarien eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Bestilling af Nemid nøglekort

På grund af udbruddet af coronavirus/COVID-19 kan danskere bosat i udlandet få problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler derfor, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon.

Læs mere hos Digitaliseringsstyrelsen.

Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

HENT APP'en rejseklar

I app’en Rejseklar har vi samlet alt, hvad du skal vide om sikkerhed på din rejse.