Gå til indhold

Sofia

Bulgariens hovedstad

Sofia har været Bulgariens hovedstad siden 1879 og har i dag cirka 1,2 millioner indbyggere.


Sofia er en relativt lille hovedstad, og det er derfor nemt at gå til diverse seværdigheder rundt om i byen. Sofia er grundlagt samme sted som det antikke østromerske knudepunkt, Serdika, og udgravningerne findes især omkring metrostationen af samme navn. Nogle af de kirkelige seværdigheder er Alexander Nevski-katedralen, samt kirkerne Skt. Nikolaus, Skt George og Boyana. Sidstnævnte er at finde på Unescos Verdenskulturarvsliste. Hvis vejret ikke er med en, kan man opleve nogle af byens mange museer, såsom Det Nationalhistoriske Museum, Museet for Socialistisk Kunst, Det Nationale Militærhistoriske Museum eller Bymuseet, der har til huse i en af byens nedlagte badeanstalter.

 

En tredje mulighed i Sofia er at udforske Vitosha-bjerget. Her kan man stå på ski i 1.800 meters højde om vinteren eller tage trekkingtur om sommeren, hvor der er mulighed for endagsture eller overnatning på bjerget i en af de mange beværtede hytter. Man kan benytte stoleliften fra Dragalevtsi, som befinder sig i udkanten af Sofia. Sofia byder ligeledes på mange parker, små som store med historiske monumenter og mindesmærker både midt i byen og uden for byen.

 

Skulle man blive sulten byder Sofia på mange gode restauranter, både bulgarske og internationale. Det bulgarske køkken tager udgangspunkt i landets rigdom på råvarer som ost, yogurt og solmodent grønt og menuen er i familie med det tyrkiske, græske og serbiske køkken. Traditionerne for produktion af vin samt den lokale spiritus er desuden stærke. Det er ofte kutyme, at bulgarere mødes til en sen middag med venner, familie eller forretningsfolk. Ydermere er det god skik at lægge omkring 10 procent i drikkepenge.


Hvis man vil tage en taxa, skal man være opmærksom på, at der findes forskellige selskaber, der kan have forskellige priser. Differencen er ikke ulovlig, så længe der skiltes med taksten. Nogle af de store taxaselskaber er bl.a. O.K. Taxi, Green Taxi og Yellow 333 Taxi. Det er også muligt, at benytte sig af app'en TaxiMe og YELLOWTAXI, hvor man kan angive sin placering og destination via Google Maps. Her kan man også følge med i kørslen, så man er sikker på, at man ender det rigtige sted til den rigtige pris.